Ir o contido principal

A innovación despega no sector lácteo galego

A innovación despega no sector lácteo galego

O innovador proxecto SmarTZ4Milk marca un fito na modernización do sector lácteo galego cara á dixitalización, a sustentabilidade e a mellora da trazabilidade
La innovación despega en el sector lácteo de Galicia
COMPARTIR
DATOS

Tempo de lectura

4 min

Data

08 Xan, 2025

Categoría

Novas

Cun orzamento total de 16,8 millóns de euros e unha axuda de 9,7 millóns de euros, o proxecto conta con financiamento do Ministerio de Industria e Turismo (MINTUR) e da Unión Europea a través dos fondos Next Generation EU.


Liderado polo Grupo Lence e promovido polo Clúster Alimentario de Galicia (Clusaga) a través da Oficina Técnica Alimentaria Next Generation Galicia, SmarTZ4Milk conta coa participación activa de diversas empresas colaboradoras. En total participan 11 empresas, entre elas 7 do sector lácteo: Grupo Lence, CAPSA FOOD, Grupo Cooperativas Lácteas Unidas (CLUN e ACOLACT), Bico de Xeado, Queizuar e Queixería Prestes. Ademais, empresas tecnolóxicas como Grupo AMSlab, ASM Soft, Plexus Tech e Sixtema están aportando a súa experiencia en solucións dixitais innovadoras. Tamén conta coa colaboración de universidades galegas como a Universidade de Vigo e a Universidade de Santiago de Compostela, así como o Centro Tecnolóxico de Galicia (ITG), aportando coñecemento e apoio técnico.

Smartz4Milk ten como principal obxectivo mellorar a competitividade do sector lácteo galego mediante a dixitalización, a automatización e o uso de tecnoloxías avanzadas, promovendo prácticas sostibles e mellorando a trazabilidade dos produtos. Os piares do proxecto son:

  • Competitividade: aumentar a competitividade mediante a dixitalización e a automatización de procesos.
  • Innovación tecnolóxica: utiliza intelixencia artificial, big data, blockchain e outras tecnoloxías para mellorar a eficiencia e a calidade.
  • Sostibilidade: Promover procesos ambientais sostibles e prácticas de economía circular.
  • Trazabilidade: Garantir a trazabilidade e a integridade dos produtos lácteos desde a produción ata o consumidor

Utilizaranse tecnoloxías de vangarda, como intelixencia artificial, Big Data, Blockchain e sensores avanzados.

Mellorar a eficiencia, a calidade e a trazabilidade na cadea de valor láctea, así como facilitar a recollida de datos en tempo real. No desenvolvemento da ferramenta de trazabilidade e toma de decisións aplicaranse as tecnoloxías máis avanzadas, incluíndo Quantum AI e Blockchain. Esta ferramenta será fundamental para integrar información e permitir unha óptima toma de decisións mediante o uso da intelixencia artificial.
Todos os axentes da cadea de valor láctea, tanto gandeiros como industrias, deben achegar unha gran cantidade de datos sobre calidade e seguridade alimentaria, xestión de instalacións, entre outros, a través de diversas plataformas de comunicación con distintas administracións. Sixtema xoga un papel fundamental traballando nunha ferramenta integradora de datos de calidade e seguridade alimentaria para mellorar a xestión interna e optimizar o rendemento operativo das empresas participantes.
Con 27 meses de duración, SmarTZ4Milk estará rematado en xuño de 2025, marcando unha nova era no sector lácteo galego.

DO TEU INTERESE
SmarTZ4Milk

Cun orzamento total de 16,8 millóns de euros e unha axuda de 9,7 millóns de euros, o proxecto conta con financiamento do Ministerio de Industria e Turismo (…

MeteoGalicia

MeteoGalicia é líder indiscutible en predición meteorolóxica para a comunidade galega. Ao longo da nosa colaboración neste proxecto, vimos como se converteu na…